Ανάπτυξη και Διαχείριση Καλλιεργειών Ευκαλύπτου

Η μοναδική εταιρεία στην Ελλάδα που καλλιεργεί συστηματικά Ευκάλυπτο για την παραγωγή Αιθέριων Ελαίων, Cellulose, Wood Chips και Pellet.

Παραγωγή Ρεύματος από Βιομάζα

Η NRG Land θα διαχειριστεί τις Μονάδες Παραγωγής Ρεύματος και την εμπορία Φυτικής Βιομάζας

Μεταφορά Τεχνογνωσίας στη Ζάμπια

Η Eucalyptus, αναγνωρίζοντας το ενδιαφέρον μεγάλων επενδυτών για επένδυση κεφαλαίων στη βιομάζα με σκοπό την παραγωγή αιθέριων ελαίων, βιοντίζελ και ξυλείας συνεργάζεται αποκλειστικά με την εταιρεία Eucalyptus Holding με έδρα την Αγγλία, η οποία σαν αντικείμενο δραστηριότητας έχει την ανάπτυξη της καλλιέργειας ευκαλύπτου σε όλο τον κόσμο.

Το πρώτο επενδυτικό πλάνο της Eucalyptus Holding αφορά την υποσαχάρια περιοχή της Αφρικής και πιο συγκεκριμένα την περιοχή της Ζάμπιας. Για την ανάπτυξη του συγκεκριμένου πλάνου συστάθηκαν δύο εταιρείες με έδρα τη Ζάμπια η Eucalyptus Plantation η οποία θα αναλάβει τη διαχείριση του φυτωρίου για την παραγωγή δενδρυλλίων ευκαλύπτου και η Eucalyptus Farming η οποία θα αναλάβει την προώθηση και ανάπτυξη του προγράμματος. Σε όλο το εγχείρημα θα πρέπει να σημειωθεί η σημαντική συμβολή και η άκρας σημασίας συμμετοχή του ΕλληνοΖαμπιανού Επιμελητηρίου.

Η Eucalyptus Holding και το ΕλληνοΖαμπιανό Επιμελητήριο, το τελευταίο διάστημα πραγματοποίησαν αλλεπάλληλες επισκέψεις στη Ζάμπια κατά τις οποίες είχαν επαφές με μεγάλους και σημαντικούς φορείς της περιοχής όπως και ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Πιο συγκεκριμένα, πραγματοποίησαν επαφές με υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη της περιοχής, μεγάλους επενδυτικούς παράγοντες όπως την κινεζική εταιρεία πολλαπλών δραστηριοτήτων Jihai Agriculture Investment & Development Group Co. Ltd, η οποία εκδήλωσε ενδιαφέρον για επενδύσεις στην καλλιέργεια ευκαλύπτου στη Ζάμπια και τα μεταλλεία χαλκού ZCCM IH Plc τα οποία εκδήλωσαν ενδιαφέρον συμμετοχής στην καλλιέργεια ευκαλύπτου της περιοχής. Ανώτερα στελέχη τους επισκέφθηκαν μάλιστα τη χώρα μας προκειμένου να ενημερωθούν αναλυτικά για την καλλιέργεια του ευκαλύπτου, προκειμένου να προχωρήσουν στο κλείσιμο συμφωνιών συνεργασίας.

Στο τελευταίο δε ταξίδι, το οποίο πραγματοποιήθηκε το Μάρτιο του ’16, προσκλήθηκαν στην  Τελετή Ενθρόνισης του Σεβασμ. Μητροπολίτου Ζάμπιας και Μαλάουι κ. Ιωάννου.

Μετά από επαφές με στελέχη της κυβέρνησης και μεγάλων επενδυτών, παραχωρήθηκε έκταση από το κράτος της Ζάμπιας 500.000 στρεμμάτων όπου στην έκταση αυτή θα πραγματοποιηθεί καλλιέργεια ευκαλύπτου με σκοπό την παραγωγή βιομάζας, αιθέριων ελαίων, υδροσόλ (ανθόνερο), wood chips, ξυλείας και σε δεύτερο χρόνο biodiesel, προκειμένου να καλυφθούν σημαντικές ανάγκες της περιοχής όπως:

  • Παραγωγή ρεύματος
  • Κολώνες ρευματοδότησης, για τη δημιουργία δικτύου μεταφοράς ρεύματος
  • Αιθέρια έλαια, για βιομηχανική χρήση και φαρμακευτικούς σκοπούς 
  • Βιοκαύσιμα και 
  • Γεωργικά λιπάσματα

Για την επίτευξη του παραπάνω προγράμματος παραγωγής ρεύματος και τη δημιουργία των δικτύων, έχει εξασφαλιστεί η συνεργασία και με άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται πολλά χρόνια στο χώρο της παραγωγής ρεύματος και βιοντίζελ.

Η εταιρεία Eucalyptus, κατέχοντας την τεχνογνωσία στη δημιουργία φυτευτικού υλικού και στην ανάπτυξη των ευκαλύπτων θα αναλάβει σε 5ετές πρόγραμμα, την παραγωγή 150.000.000 δενδρυλλίων διαφόρων ποικιλιών ευκαλύπτου, για την κάλυψη των αναγκών φύτευσης. 

Παράλληλα, η Eucalyptus Holding θα αναλάβει την ίδρυση, κατασκευή και λειτουργία των μονάδων παραγωγής ρεύματος και βιοντίζελ από φυτική βιομάζα, με σκοπό να καλυφθούν οι μεγάλες ανάγκες του κράτους της Ζάμπιας σε ρεύμα και καύσιμα, ενώ θα ηγηθεί των επενδυτικών προγραμμάτων εξαγωγής σελουλόζης και αιθέριων ελαίων σε Ευρώπη, Αμερική και Ιαπωνία.