Ανάπτυξη και Διαχείριση Καλλιεργειών Ευκαλύπτου

Η μοναδική εταιρεία στην Ελλάδα που καλλιεργεί συστηματικά Ευκάλυπτο για την παραγωγή Αιθέριων Ελαίων, Cellulose, Wood Chips και Pellet.

Παραγωγή Ρεύματος από Βιομάζα

Η NRG Land θα διαχειριστεί τις Μονάδες Παραγωγής Ρεύματος και την εμπορία Φυτικής Βιομάζας

Ο Σταμάτης Λιάσκος στον FMVoice

Η αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων μπορεί να γίνει μόνο μέσα από τις καλλιέργειες των ενεργειακών φυτών, καθώς τα πλεονεκτήματα είναι πολά τόσο για το περιβάλλον όσο και για την αγροτική οικονομία, είπε ο κ. Σταμάτης Λιάσκος, Υπεύθυνος τεχνικής ανάπτυξης των εταιρειών Easy2Find Biomass & Energy και Eucalyptus.

Γράφει:  Βαρβάρα Δημοπούλου
 
Oι καλλιέργειες ενεργειακών φυτών, τα οποία παράγουν βιομάζα, υπόσχονται πλέον υψηλές αποδόσεις και κερδίζουν ολοένα και περισσότερο τις προτιμήσεις των Ελλήνων σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν το ετήσιο εισόδημά τους.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Λιάσκος, μιλώντας στην εκπομπή της FMVoice.gr, «Επιχειρηματικότητα & Περιβάλλον», η απόφαση να προχωρήσουμε σε ΑΠΕ με τα φωτοβολταικά ήταν λάθος. Αυτό που έπρεπε να γίνει ήταν να ενισχυθεί η βιομάζα, με αποτέλεσμα εκτάσεις που αυτήν τη στιγμή δεν καλλιεργούνται να καλλιεργηθούν με ενεργειακά φυτά και να υπάρχει σοβαρό αποτέλεσμα οικονομικό και για τον αγροτικό τομέα.
 

Μια από τις κορυφαίες νέες ενεργειακές καλλιέργειες ο ευκάλυπτος

Όπως σημείωσε ο κ. Λιάσκος, ύστερα από έρευνα τεσσάρων ετών μία από τις κορυφαίες ενεργειακές καλλιέργειες μπορούμε να πούμε πως είναι ο ευκάλυπτος. Αυτό συμβαίνει, γιατί έχει εύκολη μεταφόρτωση, μεγάλη θερμογόνο απόδοση και είναι ένα προϊόν που αναπτύσσεται πολύ εύκολα στον ελλαδικό χώρο και με καλά αποτελέσματα οικονομικά και περιβαλλοντικά.

Να τονίσουμε ότι από τον ευκάλυπτο μπορούμε να παράγουμε πέλλετ, αιθέρια έλαια, κα, ενώ μπορεί να αποτελέσει και έναν δυνατό τομέα εξαγωγών.

Η εταιρία easy2find βρίσκεται σε επαφή με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να εισάγει την καλλιέργεια του ευκαλύπτου σαν ενεργειακό φυτό, επίσημα στην Ελλάδα, να εκμεταλλευτεί όλα τα αγροτεμάχια που δεν είναι υψηλής παραγωγικότητας για να ανοίξει η αγορά ευκάλυπτου στη χώρα μας. Παρόλα αυτά, οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει είναι πολλές.

Η καλλιέργεια ευκαλύπτου στην Ελλάδα είναι ακόμη στα σπάργανα. Και όπως τονίζει ο κ. Λιάσκος «υπό διωγμό». «Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν μελέτες στην Ελλάδα για τη χρησιμότητα ευκάλυπτου και το υπουργείο δεν έχει στραφεί ακόμη εκεί. Πριν 2-3 χρόνια στράφηκε στην αγριαγκινάρα και δεν είχε καλά αποτελέσματα. Δεν έγινε οργανωμένα, δεν χρησιμοποιήθηκαν σπόροι υψηλής απόδοσης, οι αγρότες αφέθηκαν στην τύχη τους ως συνήθως, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να απορροφηθεί από την αγορά. Έτσι, λόγω έλλειψης συντονισμού, η εικόνα που έχουμε αυτήν τη στιγμή είναι ότι η αγριαγκινάρα δεν έχει καλά αποτελέσματα, παρόλο που είναι από τα πολύ καλά ενεργειακά φυτά».

 

Την επόμενη τριετία το κυρίαρχο καύσιμο θα είναι το πέλλετ

Αν και νέα η αγορά των ενεργειακών καλλιεργειών έχει σημαντικές προοπτικές στη χώρα μας. Όπως αναφέρει ο κ. Λιάσκος, «στην επόμενη τριετία το κυρίαρχο καύσιμο για τη βιομηχανία, ξενοδοχειακές μονάδες, αλλά και οικιακή χρήση στα αστικά κέντρα θα είναι το πέλλετ. Αυτό μπορεί να παραχθεί κάτω από ορισμένους κανόνες στην αγορά, που δεν υπάρχουν στην Ελλάδα. Χρειάζονται δηλαδή πιστοποιήσεις για να είμαστε ανταγωνιστικοί και στο εξωτερικό. Όπως η Αυστρία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, που παράγουν πέλλετ πιστοποιημένο και είναι ό,τι καλύτερο».

Όπως τονίζει, αν ξεκινήσει κάποιος να κάνει μία καλλιέργεια και να βγάλει φυτά που δεν έχουν πιστοποίηση, δεν θα μπορούν έπειτα να γίνουν εξαγωγές. Όλοι οι πελάτες ζητάνε πιστοποίηση.

 

Έλλειψη τεχνογνωσίας και κινήτρων στην Ελλάδα

«Από εμπειρία δική μας, τεχνογνωσία στην Ελλάδα δεν υπάρχει. Σαν όμιλος εμείς απευθυνθήκαμε στην Ισπανία, στην Πορτογαλία και φτάσαμε μέχρι τη μακρινή Αυστραλία για να μιλήσουμε με το διεθνές ινστιτούτο ευκαλύπτου. Αυτοί οι άνθρωποι ανέλαβαν να μας καθοδηγήσουν και να πουν ποιες ποικιλίες πρέπει να καλλιεργήσουμε ώστε να έχουμε το μέγιστο αποτέλεσμα. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει αρμόδιος φορέας, μόνο ιδιωτικές πρωτοβουλίες».

Όσον αφορά στα κίνητρα, αυτά δεν υπάρχουν. Ούτε όμως, και επιδοτήσεις. «Αυτό ξεπερνάει τη σφαίρα των προοπτικών μας», λέει χαρακτηριστικά. «Θέλουμε μόνο να ξεκαθαρίσει το πλαίσιο νόμου αν ο ευκάλυπτος είναι δασικό φυτό ή για την παραγωγή βιομάζας και να πάρουμε άδεια από τις δασικές υπηρεσίες, ώστε περιοχές που είναι δασικές, να μπορέσουμε να τις καλλιεργήσουμε». 

 

Σημαντικό το κέρδος για τον αγρότη

Οι εκτάσεις που πλημμυρίζουν από νερό, ή που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για άλλες παραδοσιακές παραγωγές, είναι κατάλληλες για την ενεργειακή καλλιέργεια και δίνουν σημαντικό κίνητρο στους αγρότες να αξιοποιήσουν τις εκτάσεις τους και να βγάλουν χρήματα. 

Όπως επισημαίνει ο κ. Λιάσκος «επειδή είναι μια νέα καλλιέργεια, η εταιρία είναι αυτή που θα προβεί στη φύτευση και στην κοπή. Συνεπώς ένας αγρότης το μόνο που έχει να κάνει είναι να προχωρήσει στην αγορά του φυτευτικού υλικού και να παραχωρήσει το χωράφι του για καλλιέργεια. Αυτό μπορεί να έχει μία απόδοση από 800-1.000 ευρώ ετησίως ανά στρέμμα σαν οικονομικό όφελος. Συγκεκριμένα, ο ευκάλυπτος, ο οποίος δεν χρειάζεται ούτε φυτοφάρμακα ούτε ιδιαίτερη φροντίδα, έχει και πολύ λίγα εργατικά. Συνεπώς αυτό το ποσό παραμένει στον αγρότη. Αυτό το κάνει πολύ ελκυστικό».

 

http://www.fmvoice.gr/